Научници од Универзитетот во Саутемптон тврдат дека корона вирусот се вовлекува во шеќерите наречени глукани, кои потоа му помагаат да го избегне имунолошкиот систем на телото.
Тимот истражувачи предводени од д-р Макс Криспин велат дека вирусот, сепак, не е заштитен како другите, како на пример ХИВ, како и дека овие информации ќе помогнат при пронаоѓањето на вакцината.
Доктор Криспин објаснил дека овој вирус има голем број шилци на површината кои ги користи за да се врзе и да влезе во клетките во човечкиот организам. Тие шилци се обвиткани со шеќери кои ги прикриваат неговите вирусни протеини и му помагаат да го избегне имунолошкиот систем на телото.
– Вака се однесуваат волците во јагнешка кожа. Сепак, едно од нашите главни откритија е дека без оглед на тоа колку шеќери има, вирусот не е толку заштитен како другите вируси. Вирусите како ХИВ, кој останува во еден организам, мораат постојано да го избегнуваат имунолошкиот систем на човекот и затоа има многу густ слој од овој шеќер кој им е штит – рекол докторот.
Д-р Криспин навел и дека корона вирусот се однесува според системот „удри и бегај“ и дека се пренесува од една личност на друга.
– Тој сепак има пониска густина на спомнатиот шеќер, што значи дека постои помала препрека за имунолошкиот систем да го неутрализира вирусот со антитело. Тоа е охрабрувачка порака за развојот на вакцината – рекол Криспин.