Свет 09. јануари 2020. / 15:39

Орбан: Британскиот премиер Џонсон е еден од најхрабрите европски политичари

Орбан: Британскиот премиер Џонсон е еден од најхрабрите европски политичари

Британскиот премиер Борис Џонсон е „еден од најхрабрите европски политичари“, а ЕУ треба да се стреми кон силни стратешки односи со Британија откако земјата ќе го напушти блокот, изјави денеска унгарскиот премиер Виктор Орбан.

Верувам дека со Британија е потребна стратешка соработка во следниот период кога таа веќе нема да биде членка на ЕУ. Борис Џонсон го сметам за еден од најхрабрите европски политичари, истакна Орбан на прес-конференција.

Унгарскиот премиер додаде дека „целиот свет бил против Џонсон“, но тој сепак победи на декемвриските избори.