Свет 14. април 2020. / 21:18

ООН: Се шират опасни лаги и теории на заговор

ООН: Се шират опасни лаги и теории на заговор

Коронавирусот предизвика „опасна епидемија на дезинформации“, предупреди генералниот секретар на Обединетите нации, Антонио Гутереш, меѓутоа не наведе конкретни случаи на земји или медиуми кои пласираат лажни вести и теории.

Во време кога науката и солидарноста треба да бидат во првите редови, таканаречените здравствени совети предизвикуваат штета и шират лаги, а теориите на заговор и омраза го заразија Интернетот, ги стигматизираат и клеветат луѓето и групите, предупреди шефот на ООН.

Светот мора да се обедини против оваа болест, порача тој, оценувајќи дека вакцината ќе обезбеди доверба и пред сè мора да се верува на науката.

„Треба да им се верува на новинарите и на оние кои ги проверуваат информациите во низата лажни теории и споделувања на социјалните мрежи. Големите компании за социјално вмрежување треба да направат повеќе за да ги отстранат омразата и штетните тврдења за„ Ковид-19 “, рече Гутереш.

„Заедно да ги отфрламе лагите и глупостите за да изградиме поздрав, поправеден и отпорен свет“, заклучи Гутереш во изјавата.