Свет 10. март 2021. / 14:34

Научниците потврдија: Поголема е смртноста од британскиот сој на коронавирус

Научниците потврдија: Поголема е смртноста од британскиот сој на коронавирус

Студиите потврдија поголема смртност кај луѓето заразени со британскиот вид на коронавирус.

Најновите компаративни анализи потврдија дека смртноста кај заразените т.н. со британскиот вид коронавирус е значително поголема отколку кај заразувањето со другите варијанти и е за 30 проценти поголема, па и повеќе.

Во извештајот на „Ројтерс“ се наведува дека оваа варијанта има релативно голем број од 23 мутации во генетскиот код и дека поради некои мутации, овој вид е 40-70 проценти полесен за пренесување отколку првата варијанта што ја предизвика пандемијата.