Свет 12. јануари 2021. / 13:20

Надзорно тело на ЕУ покрена истрага против Фронтекс поради малтретирање на мигранти

Надзорно тело на ЕУ покрена истрага против Фронтекс поради малтретирање на мигранти

Надзорното тело на ЕУ, ОЛАФ, започна истрага против Европската агенција за гранична и крајбрежна стража, Фронтекс, за наводите за малтретирање, лошо однесување и одбивање на мигранти.

Истражителите на ОЛАФ започнаа да ги испрашуваат членовите на Фронтекс на почетокот на декември во врска со обвинувањата за малтретирање и лошо однесување што наведе некои официјални лица, вклучително и многу високо, да ја напуштат агенцијата во последните неколку месеци, објави бриселскиот „Политико“.

ОЛАФ и Фронтекс потврдија дека во тек е истрага, но не дадоа конкретни детали.

„ОЛАФ може да потврди дека отвори истрага во врска со ФРОНТЕКС“, соопшти прес-службата на агенцијата за борба против измама во е-пошта, нагласувајќи „фактот дека ОЛАФ спроведува истрага не значи дека лицата / субјектите вклучени извршиле неправилност / измама “.

Во изјавата, Фронтекс наведува дека „целосно соработува со ОЛАФ“, додавајќи дека „посетите на ОЛАФ на агенциите, институциите и субјектите на ЕУ се нормална практика на добро управување“ и дека „важно е да се напомене дека ваквите посети не мора да значат каква било лоша работа. Тие исто така може да бидат активирани од управувањето со самите европски тела “