Свет 11. јуни 2020. / 13:35

Надворешните граници на ЕУ да се отворат од 1 јули, предлага ЕК

Надворешните граници на ЕУ да се отворат од 1 јули, предлага ЕК

Европска комисија денеска презентираше дополнителни препораки за отворање на граници следната недела. Границите на Европска Унија беа затворени кон средината на март како мерка против пандемијата со Ковид-19.

ЕК препорачува внатрешните граници на ЕУ да бидат отворени до 15 јуни и надворешните граници на Европа да останат затворени за патувања до крајот на месецот.

Според ЕК за сега не е можно целосно да се отворат надворешните граници поради различната епидемиолошка состојба во светот.

ЕК предлага да се утврди заедничка листа на „безбедни“ земји, заснована врз јасни индикатори и податоци од Светската здравствена организација.