Свет 04. февруари 2021. / 23:00

Над 105 милиони луѓе во светот заразени со коронавирус

Над 105 милиони луѓе во светот заразени со коронавирус

Бројот на луѓе заразени со коронавирус во светот денеска надмина 105 милиони, покажуваат податоците објавени на веб-страницата на Ворлдметерс (Worldometers).

Според веб-страницата, од почетокот на пандемијата, во светот се регистрирани 105.003,605 случаи на коронавирус, додека како резултат на оваа инфекција починале 2.280,754 лица, а 76.449,443 лица оздравеле.

Во моментов има 25.829,383 активни случаи, од кои 0,4 проценти, поточно 106.400 од нив се во сериозна или критична состојба.

Најголем број на нови случаи и смртни случаи има во САД, каде се регистрирани повеќе од 27 милиони случаи и 461.930 починати.

На второ место според бројот на пациенти е Индија со повеќе од 10 милиони случаи, следи Бразил со повеќе од девет милиони, додека другите земји имаат помалку од четири милиони потврдени случаи на коронавирус.

Бразил е пред Индија по бројот на смртни случаи, со регистрирани 227.592 починати во земјата и 154.742 во Индија.

Во Европа, најголем број на смртни случаи се регистрирани во Велика Британија – 109.335.