Свет 12. септември 2019. / 09:21

Могерини ги повика власта и опозицијата во Венецуела да продолжат со преговорите

Могерини ги повика власта и опозицијата во Венецуела да продолжат со преговорите

Шефот на европски дипломатија Федерика Могерини ја повика владата на Венецуела и опозицијата да продолжат со дијалогот за да се обидат да се најдат излез од политичката криза.

Во мај, почнаа преговори под покровителство на Норвешка помеѓу венецуелската влада и опозицијата. Тие сепак, тие беа прекинати на 7 август. Социјалистичкиот лидер Николас Мадуро прекина учество на свои претставници како одговор на новите санкции наметнати од САД.

Секогаш е подобро да се зборува отколку да се бори – истакна Могерини за време на посетата на Мексико.

Таа изрази надеж за продолжување на преговорите.

Нејзината посета на Јужна Америка е делумно посветена на кризата во Венецуела.

Могерини веќе ја посети Куба и се очекува да ја продолжи својата турнеја со посета на Колумбија.