Свет 08. ноември 2019. / 14:34

Менструацијата не е луксуз: Бундестагот го намали ДДВ за влошки и тампони

Менструацијата не е луксуз: Бундестагот го намали ДДВ за влошки и тампони

Германскиот парламент донесе одлука за намалување на ДДВ на женските хигиенски производи, како што се тампони и влошки, откако петицијата за намалување на данокот на овие предмети јапотпишаа над 81.000 лице.

По собраните 81.000 потписи, исцрпната расправа во Бундестагот и сесрдната поддршка од министерот за финансии Олаф Шулц, сега е и официјално: од 2020 година тампоните, влошките и остнатите производи за женска хигиена ќе се третираат како производи за основна потреба и ќе се оданочуваат со седум наместо 19 отсто, соопшти списанието за млади Неон и берлинската фирма Ајнфорн, кои ја покренаа петицијата.

Оваа петиција беше поддржана од многу познати имиња од германската јавност, посочувајќи дека не станува збор за финансиите, туку и за праведноста меѓу половите.

-Горди сме на постигнатото. Менструацијата не е луксуз и поради тоа овие производи не смеат да се оданочуваат по повисоката стапка на ДДВ, се наведува во денешното соопштение од Неон и Ајнхорн.