Свет 20. јули 2018. / 14:18

Летот МН370 останува мистерија: Малезија со извештај за најмистериозното изчезнување на авиони досега

Летот МН370 останува мистерија: Малезија со извештај за најмистериозното изчезнување на авиони досега

Малезија ќе објави долгоочекуван извештај за исчезнувањето на авионот на Малезија ерлајнс на летот MH370 на 30 јули, рече министерот за транспорт, Ентони Локе.

Во мај, Малезијците започнаа потрага финансирана од страна на приватна американска компанија “Oušn Infiniti” за авион чиешто исчезнување на 239 лица на 8 март 2014 година стана една од најголемите авиониски мистерии во светот.

Според министерот за транспорт, истражниот тим ќе ги информира семејствата на исчезнатите лица за содржината на извештајот, во Министерството за транспорт на 30-ти јули.

„Секој збор што истражниот тим го забележа ќе биде објавен, ќе биде во потполност претставен без никаков додаток или исправка, рекол министерот.

„Целата мешународна заедница ќе има приистап до овој извештај“ додал тој.

Дебатите за она што сеслучило на летот сеуште продолжуваат, а семејствата на изчезнатите ги повикаа властите да ја повторат истрагара.

Авионот кој летал од Пекинг кон Каула, над Индискиот океан му се губи секаков траг, единствен знак дека авионот се срушил се неколку делови исфрлени на брегот на океанот.