Свет 07. октомври 2019. / 13:03

Курц го прими мандатот за формирање влада во Австрија

Курц го прими мандатот за формирање влада во Австрија

Австрискиот претседател Александар ван дер Белен му го даде мандатот за формирање нова влада на Себасјтијан Курц, лидер на Народната партија на Австрија (ОВП), која победи на предвремените избори.

– Во разговорите, добив впечаток дека ОВП може да формира влада која ќе има мнозинска поддршка во собранието и затоа ви давам мандат да формирате влада – му порача Ван дер Белен на Курц.

По медиумските иозвештаи дека Ван дер Белен, наводно, имал аспирации за нова влада, тој изјави дека единствена негова желба е владата да биде „црвено-бело-црвена“, односно Австрија да биде силна во засилена Европа, Европа која би била поефикасна во глобалната политика.

– Не ми е важно кој со кого во владата туку како влада за благосостојбата на земјата – порача Ван дер Белен.

Австрискиот претседател изрази и уверување дека соочувањето со заканата од климатска катастрофа ќе биде високо на агендата на новата влада, потсетувајќи дека сите партии посветувале посебно внимание на темата за време на изборната кампања.