Свет 18. мај 2020. / 15:33

Ковид-19 брзо се шири во Африка: Повеќе од 84 илјади заразени

Ковид-19 брзо се шири во Африка: Повеќе од 84 илјади заразени

Во земјите во Африка, 84.183 лица се заразени со новиот коронавирус, а починати се 2.739 лица, соопшти денеска огранокот на Светската здравствена организација (СЗО) за Африка.

Најголем број случаи се регистрирани во Јужна Африка, 15.515 лица, а 264 лица починале од Ковид-19.

Најголем број на смртни случаи се регистрирани во Египет, 612 лица, а 11.719 луѓе во земјата биле заразени со новиот коронавирус.

Алжир пријави 548 смртни случаи и 7.019 заразени лица, а Мароко 6.798 заразени лица и 192 смртни случаи, а Судан има 2.289 заразени лица и 97 смртни случаи.

Во Нигерија се регистрирани 5.959 заразени лица, а 182 лица починале поради Ковид-19.

Вкупниот број на излекувани лица од новиот коронавирус во Африка е 32.494.