Свет 16. февруари 2021. / 09:35

Ќе се формира независна комисија за нападот врз Капитол од 6 јануари

Ќе се формира независна комисија за нападот врз Капитол од 6 јануари

Конгресот на САД ќе формира независна комисија, како онаа формирана по нападите од 11.09.2001., за да го испита смртоносниот напад врз Капитол минатиот месец.

Претседателката на Претставничкиот дом контролиран од Демократската партија, Ненси Пелоси, го наведе тоа во писмото до нејзините сопартијци.

Пелоси пишува дека Комисијата „ќе ги испита и известува за фактите и причините за внатрешниот терористички напад на 6 јануари 2021 година против комплексот Капитол и во врска со мешањето во мирниот трансфер на власта“. Покрај тоа, Претставничкиот дом ќе обезбеди дополнителни средства за зголемување на безбедноста на Конгресот.

Откако во саботата поранешниот претседател Доналд Трамп беше ослободен од обвинението во втор процес за импичмент против него во Сенатот, расте двопартиската поддршка за формирање независна комисија за испитување на смртоносниот напад во Капитол. На Трамп му се судеше под обвинение за поттикнување немири, откако одби да го признае поразот на изборите во ноември и тврди, без да обезбеди докази, дека неговата победа е украдена.

Вкупно седум републикански сенатори ги поддржаа своите колеги демократи во неуспешниот обид да го осудат Трамп за поттикнување бунт – 57 сенатори гласаа за осуда на Трамп и 43 против. Така, поранешниот претседател беше ослободен од обвинението, бидејќи не беше собрано потребното квалификувано мнозинство од две третини – т.е. 67 членови на Сенатот. На 50-те демократски сенатори им беше потребна поддршка од најмалку 17 нивни колеги републиканци.