Свет 06. ноември 2019. / 20:52

Кипар ќе им ги одзема државјанствата на тие што ги купиле

Кипар ќе им ги одзема државјанствата на тие што ги купиле

Кипар денеска го започна процесот на одземање на кипарското државјанство на 26 лица кои го добиле во рамките на шемата „инвестициски пасош“.

Владата одлучи да го започне процесот за конфискација на кипарското државјанство на 26 лица – изјави министерот за внатрешни работи Константинос Петридис.

Тој не ја откри националноста или идентитетот на засегнатите лица или зошто е почнат процесот.

Ројтерс објави минатиот месец дека богатите роднини и сојузниците на Камбоџанскиот премиер Хун Сен добиле кипарски пасоши според истата шема, што тој негирал.

Не е познато дали меѓу 26- одземени пасоши се и оние на роднините на избеганиот премиер на Камбоџа.