Свет 16. ноември 2018. / 16:37

Кинеските научници создадоа вештачко сонце трагајки по чист извор на енергија

Кинеските научници создадоа вештачко сонце трагајки по чист извор на енергија

кинеските научници, во потрага по чист извор на енергија, создадоа вештачко сонце. Тоа е уште пожешко од вистинското. Сончевиот симулатор има база на Земјата и развива температура од 100 милиони целзиусови степени, а оригиналното сонце развива само околу 15 милиони степени.

Институтот “Плазма физикс” во Кинеската академија на науките, информираше дека проектот се состои од прстенеста цевка, вметната во кружна кутија. За да произведе токму силна топлинска енергија, научниците користат нуклеарна фузија.