Свет 23. јуни 2018. / 15:29

Кинеска вселенска станица ќе падне на земјата

Кинеска вселенска станица ќе падне на земјата

кинеската вселенска станица Тиангонг – 1 падна на Земјата пред неколку месеци, постои можност нешто слично да се случи повторно.

Кина има своја друга експериментална вселенска станица, Тиангонг – 2.

Кина сѐ уште не дала никаква официјална информација во врска со обртот на Тиангонг-2. Поради тоа не е познато што точно планираат да направат со неа,иако делува како да се обидуваат да ја избегнат претходната непријатна ситуација.

Првата станица стекна несакана слава при неконтролираното враќа на Земјата и никој не знаел каде ќе удри. На крајот, станицата со тежина од 8.500 килограмипаднала во Тихи океан.