Свет 14. јуни 2020. / 11:00

Кина ќе обезбеди 30 милиони комплети за тестирање во Африка

Кина ќе обезбеди 30 милиони комплети за тестирање во Африка

Африканските лидери најавија дека Кина ќе обезбеди по 30 милиони комплети за тестирање и 10.000 респиратори за да се запре ширењето на корона вирусот на африканскиот континент.

Испораката од Кина е обезбедена откако африканските лидери заеднички преговараа за пониски цени за неопходната медицинсканска опрема.

Африканскиот Центар за контрола и превенција на заразните болести соопшти дека секоја држава ќе добие опрема спред квотата што е заснована на бројот на заразени според бројот на жители.

Во Африка досега се тестирани три милиони луѓе, а планирано е да се тестрираат 13 милиони лица.