Свет 11. октомври 2018. / 21:28

Кина ја отфрли американската и почна да купува поевтина канадска нафта

Кина ја отфрли американската и почна да купува поевтина канадска нафта

Со канадската нафта,која е над 50% поевтина од американскиот репер за нафтениот бренд Западен Тексас и глобалниот маркер Брент, кинеските рафинери се привлечени кон тешката и сурова нафта. Тоа е бидејќи, покрај тоа што е извор на гориво, исто така е богата со битумен – црн остаток кој се користи за изградба на сè и сешто, од патишта до писти и покриви.

Побарувачката на Кина за материјалот се очекува да се зголеми, бидејќи владата на претседателот Кси Џинпинг се фокусира на изградба на инфраструктурата во обид да ја реформира втората по големина економија во светот. Со достапноста на други видови на битуменски масла, како што се намалува аутпутот на Merey во Венецуела, рафинерите на азиската нација се свртуваат кон алтернативни резерви за да го нахранат градежниот бум дома.

Една од нивните опции е канадската сурова нафта, со цени кои се значително пониски, поради зголемувањето на производството од појавата на тесните грла на гасоводот и активностите за одржување го намалуваат капацитетот на рафинериите кај редовните купувачи во американскиот Среден Запад. Во остатокот од светот, нафтата поскапува бидејќи во наредните американски санкции се стега иранскиот извоз и економската криза ги погоди венецуелските пратки. Се зголемуваат стравувањата дека ОПЕК ќе се бори да го олесни дефицитот на снабдувањето.

“Политиката за зголемување на инвестициите во инфраструктурата е врзано за битуменот”, изјави Ли Хаининг, аналитичар и индустриски консултант за SCI99 во провинцијата Шандонг во Кина. “Набавката на е нарушена од мај, туркањето на рафинериите е да се погледне на друго место. Крајот на септември и октомври е традиционално пик сезона за градежни проекти во Кина, побарувачката ќе биде дополнително поддржана “.

Кина купи 1.58 милиони барели канадски суровини во септември, речиси 50 отсто повисоки од 1,05 милиони барели во април, според податоци од групата за следење Кплер шоу.