Свет 09. декември 2020. / 18:45

Канада ја одобри вакцината против Ковид-19 на Фајзер и Бионтек

Канада ја одобри вакцината против Ковид-19 на Фајзер и Бионтек

Канада денеска ја одобри вакцината против Ковид 19, што ја произведоа Фајзер и Бионтек, со што се отвори патот за нејзино нарачување и дистрибуција во државата.

Властите утврдија дека вакцината е ефикасна и безбедна за употреба.

Вакцината е одобрена во согласност со новиот систем на привремено нарачување, што овозможува издавање на лиценца. До крајот на декември, Канада треба да добие до 249.000 дози вакцина, што е доволно за вакцинирање на 124.500 лица.