Свет 12. февруари 2021. / 18:45

Јапонија обезбедила вакцини на Фајзер, но нема шприцеви за нив

Јапонија обезбедила вакцини на Фајзер, но нема шприцеви за нив

Јапонија успеа да обезбеди 144 милиони вакцини против коронавирусот на Фајзер, но не може да ги користи, бидејќи нема соодветни шприцеви со кои може да се извлечат шест дози од секое пакување.

Тоа може да ја наруши програмата за вакцинација, а милиони јапонски граѓани не би можеле да ја примат вакцината, пишува британски Гардијан.

Според јапонскиот министер за здравство Нориши Тамури, стандардните шприцеви што се користат во Јапонија не можат да извлечат шест дози од секое шишенце на американскиот производител.

Недостатокот на такви шприцеви значи дека може да се користат само шприцеви со тесен врат, што може да трае пет дози по шише, што е доволно за да се вакцинираат 60 милиони луѓе.

Освен Јапонија, слични проблеми имаат пријавено и некои земји од Европската унија, што значи дека обезбедувањето дополнителни дози вакцини ќе биде проблем.

Јапонија досега обезбедила дози за 157 милиони граѓани.