Свет 13. декември 2020. / 18:49

Јанша до Сорос: Твоите валкани пари за т.н. невладини организации се најсилниот генератор за конфикти во Европа

Јанша до Сорос: Твоите валкани пари за т.н. невладини организации се најсилниот генератор за конфикти во Европа

Словенечкиот премиер Јанез Јанша жестоко му одговори на Твитер на Џорџ Сорос, кој го критикуваше договорот на ЕУ со Унгарија и Полска за повеќегодишниот буџет и Пакетот за оздравување на економијата.

Милијардерот Џорџ Сорос на Твитер напиша дека „Унгарија и Полска ги загрозуваат основните вредности на ЕУ“. Компромисот околу буџетот покажува погрешно верување дека оваа закана може да се отстрани само со желба “. Сорос реагираше на овој начин затоа што европските лидери направија компромис со двете земји, кои се заканија дека ќе го блокираат буџетот и пакетот за помош, поради спротивставување на новиот механизам, кој го условува буџетското финансирање со почитување на владеењето на правото во земјите-членки.

Словенечкиот премиер Јанез Јанша жестоко му одговори на Сорос на Твитер.

Стој подалеку од подалеку од Европа и ЕУ. Твоите валкани пари за таканаречените невладини организации се најсилниот генератор на конфликти на континентот и ја уништуваат довербата меѓу луѓето и кон демократијата. Еден Брегзит беше доволен. На Европската унија и треба закрепнување и стабилност. Канцеларката Меркел заврши добра работа, напиша Јанша.