Свет 08. декември 2020. / 13:34

 Излекуваните од Ковид-19 не треба да стравуваат од нова инфекција или од мутација

 Излекуваните од Ковид-19 не треба да стравуваат од нова инфекција или од мутација
фото: миа

Истражувањето на Универзитетската клиника во Инсбрук покажува дека излекуваните луѓе од новиот коронавирус имаат стабилен, долгорочен имунитет и не треба да стравуваат од нова инфекција или мутација.

Во студијата учествуваа 29 лица на просечна возраст од 44 години и сите во март беа заболени од Ковид-19, изјави раководителот на истражувањето Флориан Дајзенхамер.

Тој наведе дека кај учесниците се откриени антитела и по шест месеци, што укажува на константен, стабилен, долгорочен имунитет.

– Постојат сите елементи на заштитниот имунитет. Резултатите од студијата на Инсбрук се идентични со меѓународните сознанија, посочи Дајзенхамер при тоа потсетувајќи оти на Исланд и во Њујорк дошле до ист заклучок.

Тој посочи дека излекуваните лица не мора да се плашат од повторна зараза, но оти постојат исклучоци, кои не се правило.