Свет 10. октомври 2020. / 22:45

Италија со најголемо дневно зголемување на случаите со Ковид-19 од март досега

Италија со најголемо дневно зголемување на случаите со Ковид-19 од март досега

Италијанското Министерство за здравство во саботата информираше дека земјата забележала 5.724 нови случаи со Ковид-19 и 29 смртни случаи поврзани со вирусот во текот на изминатиот ден.

Со последното ажурирање, кривата на ширење се врати на нивото што последен пат беше видено во март.

Вкупните бројки беа близу 350.000 позитивни случаи и 36.140 жртви. Според официјалните податоци за броење на затворени случаи, стапката на смртност на коронавирусите изнесува околу 13%.

Како одговор на проширената епидемија, италијанската влада воведе задолжително носење маски на сите јавни простории во затворени и надворешни простории и ја продолжи вонредната состојба на целата територија на земјата до крајот на јануари следната година.