Свет 19. декември 2020. / 21:04

Италија целосно затворена за празниците

Италија целосно затворена за празниците

Италија ќе воведе национална блокада за време на божиќните и новогодишни празници, рече премиерот Џузепе Конте.

Според новите регулативи, сите продавници кои не продаваат најпотребна стока ќе бидат затворени во периодот од 24 до 27 декември, од 31 до 3 јануари до 5 и 6 јануари. За време на тие денови, Италијанците ќе можат да одат на работа и да излегуваат надвор од здравствени или итни причини.

Продавниците ќе бидат отворени меѓу 28 и 30 декември и на 4 јануари, кога луѓето ќе можат да ги напуштат своите домови. Сепак, сите барови и ресторани ќе останат затворени во текот на целиот празничен период. Претходно, Министерството за здравство објави дека во изминатите 24 часа починале 674 лица од 19, а заразени се 17.992 лица.

Во Италија, од почетокот на пандемијата, починале 67.894 лица од Ковид-19, а регистрирани се 1,92 милиони случаи. Во првата половина на ноември, вториот бран на пандемија во Италија започна да се забрзува и оттогаш околу 1.000 пациенти се примаат дневно во болниците.