Свет 13. јуни 2020. / 09:30

Индустријата во Европа падна на најниско ниво во последните 30 години

Индустријата во Европа падна на најниско ниво во последните 30 години

Индустриското производство во еврозоната во април забележало најголем пад поради тоа што пандемијата на корона вирусот во целиот регион предизвика прекинување на производствената активност, покажуваат статистичките податоци на Евростат.

Според податоците, индустриското производство во 19-те земји членки на монетарниот блок се намалило за 17,1 процент во април на месечно ниво, а на годишно за 28 отсто, што е најмногу од 1991 година, кога почна да се води оваа евиденција за еврозоната.

Најголемата економска сила во еврозоната – Германија, забележа пад на индустриското производство во април од 30,2 отсто на годишно ниво, додека Франција и Италија, кои се другите две најсилни економии во блокот, регистрирале уште поголем пад, во износ од 34,9, односно 42,5 проценти.

Четвртата најголема економија во еврозоната – Шпанија достигна намалување на индустријата за 34,3 отсто.

Најмалата економија во еврозоната, Луксембург, покажа најлоши резултати, имајќи предвид дека нејзината индустрија доживеа пад за 43,9 проценти во април.

Ирска е единствената земја меѓу 27-те земји членки на ЕУ, која во април остварила пораст на производството за 5,5 отсто на годишно ниво.