Свет 14. март 2021. / 13:21

И Ирска привремено ја прекинува вакцинацијата со „АстраЗенека“

И Ирска привремено ја прекинува вакцинацијата со „АстраЗенека“

Вакцинацијата со лекот на „АстраЗенека“ треба привремено да се запре додека не се испитаат случаите на згрутчување на крвта, изјави денеска ирскиот заменик-началник за јавно здравје Ронан Глин.

– Оваа препорака е дадена по извештајот на Норвешката медицинска агенција за четири нови случаи на згрутчување на крвта кај возрасни по вакцинирањето со вакцината на „АстраЗенека“, рече Глин, но додаде дека „сè уште не е заклучено дека постои поврзаност меѓу вакцината на ,АстраЗенека’ и овие случаи“.

Тој соопшти дека како мерка на претпазливост и во очекување на нови информации, Националниот советодавен одбор за имунизација (НИАЦ) препорача привремен прекин на вакцинацијата со АстраЗенека во Ирска.

Норвешка престана да ја користи вакцината уште во четвртокот, по сличен потег на Данска и Австрија која истражува смртен случај поради нарушувања на коагулацијата и случај на белодробна емболија.