Свет 19. март 2020. / 21:54

Гутереш: Се соочуваме со криза без преседан во која нормалните правила повеќе не важат

Гутереш: Се соочуваме со криза без преседан во која нормалните правила повеќе не важат

Генералниот секретар на ОН, Антонио Гутереш, предупреди дека целиот свет е во војна со корона вирусот и оти по пандемијата многу земји ќе бидат во рецесија.

Тој порача дека креативноста, како и интензитетот на одговорот, мора да одговараат на уникатната природа на кризата.

Се наоѓаме во ситуација без преседан и нормалните правила повеќе не важат. Не можеме да посегнеме по вообичаените средства во овие невообичаени времиња – истакна Гутереш.

Тој ги повика светските лидери да се придружат на напорите во глобалниот одговор на заканата, велејќи дека трите главни цели се отстранување на опасноста за здравјето на луѓето, социјалната поддршка и обнова на економиите.

Дури и во најбогатите земји, гледаме дека здравствените системи паѓаат под притисокот – рече Гутереш.

Тој истакна дека економската рецесија предизвикана од пандемијата може да влијае на земјите во развој и додаде дека Меѓународниот монетарен фонд, Светската банка и другите меѓународни финансиски институции ќе играат клучна улога.

Децата исто така ќе платат голема цена. Повеќе од 800 милиони деца во моментов не се на училиште, а многу од нив во училиште го имаат единствениот оброк. Треба да обезбедиме сите деца да имаат пристап до храна – вели Гутереш.