Свет 22. април 2020. / 13:42

Гутереш: Помошта за закрепнување од пандемијата да биде насочена кон развивање „зелена економија“

Гутереш: Помошта за закрепнување од пандемијата да биде насочена кон развивање „зелена економија“

Генералниот секретар на Обединети нации, Антонио Гутереш ги повика националните влади решенијата за настраданата економија од пандемијата да ги насочат кон борбата со климатските промени, што е всушност горлив проблем.

По повод Денот на Земјата, Гутереш ги повика владите да ја укинат финансиската помош за индустриите што всушност ја уништуваат планетата.

Овој Ден на планетата Земја сите очи се вперени кон пандемијата со Ковид-19, што е најголем тест за светот од Втората светска војна. Меѓутоа постои и друга подлабока и поважна ситуација, еколошката криза на планетата што е во тек – истакна генералниот секретар на светската организација

Кога ја презеде функцијата генерален секретар на ОН во 2017 година Гутереш истакна дека климатските прашања се негов главен приоритет. Тој смета дека владите треба да ги користат своите фискални инструменти за да водат промена од сива во зелена економија.

Кога парите за даночните обврзници ќе се насочат кон спас на економијата, тогаш тоа мора да биде поврзано со создавање зелени работни места и одржлив развој. Јавните средства треба да се користат за иднината, а не за минатото и со само тоа да се свртиме кон одржливи сектори и проекти што помагаат на околината и климата – истакна Гутереш.

Денот на планетата Земја се одбележува од 1970 година, но овој пат поттикна многу компании, политичари и економисти да ги повикаат владите на зелено закрепнување од пандемијата.