Свет 09. јануари 2020. / 21:45

Годината 2019 била најтопла во историјата на Алјаска

Годината 2019 била најтопла во историјата на Алјаска

Минатата година била најтопла година во Алјаска во историјата, се наведува во владиниот извештај за американската клима изготвен од Националната агенција за океани и атмосфера.

Просечната температура на Алјаска била 0,1 степени Целзиусови, што е за 14 степени над долгорочниот просек.

Просечните температури во Алјаска се зголемуваат постојани во последните години, а рекордна топлина е забележаба во четири од последните шест години.

Во Енкориџ, најголемиот град на Алјаска, температурата  во јули првпат достигнала 32,2 степени Целзиусови.

САД во изминатата деценија регистрираа временски непогоди и климатски катастрофи, што предизвикаа штета од 119 милијарди американски долари. Тоа е двојно поголема од штетата од 59 милијарди регистрирана во претходната деценија, се вели во тој извештај.