Свет 01. декември 2020. / 22:30

Франција планира вакцинација против Ковид-19 помеѓу април и јуни

Франција планира вакцинација против Ковид-19 помеѓу април и јуни

Oпштата јавна кампања за вакцинација против Ковид-19 во Франција е планирана во периодот од април до јуни, најави денеска францускиот претседател Емануел Макрон.

Тој истакна дека вакцините на почетокот од 2021 година првенствено ќе бидат резервирани за најранливите групи, додека во периодот од април до јуни со вакцинацијата ќе бидат опфатени поголем број луѓе .

Од своја страна, премиерот Жан Кастекс најави пред Националното собрание дека старите лица кои живеат во домови за стари лица ќе бидат вакцинирани како приоритетни против Ковид-19, во согласност со препораките на Високиот орган за здравство издадени во понеделникот.

„Една ,категорија’ на персонал што работи во домовите за стари лица, исто така, ќе биде дел од овој прв бран на вакцинација“, истакна премиерот.