Свет 23. декември 2020. / 13:35

(ФОТО) Швајцарија почна со имунизација четири дена прeд ЕУ

(ФОТО) Швајцарија почна со имунизација четири дена прeд ЕУ

Вакцинацијата против ковид-19 започна во повеќе швајцарски региони, четири дена пред закажаниот почеток на имунизацијата во Европската унија.

Првата личност во Швајцарија која примила вакцина против ковид-19, е 90-годишна жена во дом за стари лица во близина на Луцерн, пренесува Ројтерс.

Според швајцарската стратегија за имунизација, прво ќе се вакцинираат старите лица и пациентите со хронични заболувања, а потоа следуваат здравствените работници и оние кои живеат во домаќинство со ранливи лица.

Швајцарија, која не е членка на ЕУ, во саботата одобри ја вакцината изработена од германската компанија БиоНТех и нејзиниот американски партнер Фајзер.