Свет 17. ноември 2019. / 23:00

Фолксваген го зголемува буџетот за електрични автомобили за 60 милијарди евра

Фолксваген го зголемува буџетот за електрични автомобили за 60 милијарди евра

Фолксваген планира да ги зголеми трошоците за електрични автомобили, технологии за автономно управување  и други иновации за 36% во услови на зголемена конкуренција во секторот при замена на моторите со внатрешно согорување, пренесува Блумберг.

„Ние решително продолжуваме напред со трансформацијата на групата Фолксваген и ги насочуваме инвестициите кон иднината на мобилност“, рече Ханс Дитер Пост, главен финансиски директор на концернот.

Новиот 5-годишен буџет на компанијата се проценува на 60 милијарди евра.  Остриот пораст на трошоците го одразува зголемениот притисок врз производителите на автомобили да претрпат технолошки трансформации и сè построги регулативи за емисии на гасови.