Свет 23. ноември 2020. / 10:36

Фаучи: Колективен имунитет во САД е можен само со доволен број вакцини

Фаучи: Колективен имунитет во САД е можен само со доволен број вакцини

Водечкиот американски експерт за инфективни болести, Ентони Фаучи, изјави дека САД  „во релативно брз период“ веќе следната година може да постигнат имунитет на стадо доколку доволен број Американци се вакцинираат против коронавирус.

Фаучи за телевизијата Си-Би-Ес изјави дека „помошта на патот“ е во форма на вакцина, но дека Американците треба да бидат внимателни затоа што се ближат празниците и да го спречат ширењето на вирусот во текот на зимата.

Тој додаде дека САД се во „многу, многу тешка ситуација“, бидејќи и натаму расте бројот на случаи.

Вакцините наскоро ќе бидат достапни, доколку Американците можат да издржат, рече Фаучи.