Свет 25. февруари 2021. / 18:18

Фајзер развива трета вакцина против коронавирусот

Фајзер развива трета вакцина против коронавирусот

Тие исто така разговараат со регулаторите за тестирање на вакцините, што е подобрено за да се заштити од високо-преносливиот нов вид пронајден во Јужна Африка и на други места, познат како B.1.351, што е втор дел од истата студија.

Компаниите веруваат дека нивната сегашна вакцина, што се зема двапати, ќе делува против јужноафриканскиот сој, како и оној пронајден во Велика Британија. Но, студиите ќе им овозможат на производителите на вакцини да бидат подготвени ако и кога е потребна поголема заштита.

– Стапката на мутации на тековниот вирус е поголема отколку што се очекуваше, рече водачот на истражувачкиот тим на „Фајзер“, Микаел Долстен, кој додаде: „Постои разумна веројатност дека ќе мора постојано да се подобруваме. Што се однесува до јачината на вакцината, постои можност таа да мора да се менува во зависност од промените на сојот, но не мора секоја година.

Во првата фаза од првата верзија на студијата, третина од дозата од 30 микрограми ќе се дадат на 144 лица кои ја примиле вакцината пред 6-12 месеци во првата фаза на безбедносното тестирање.

Доколку се смета дека е одобрена, подобрената вакцина исто така ќе се тестира, како дополнителна доза за оние луѓе кои веќе биле вакцинирани, така и за оние кои сè уште не биле вакцинирани, рече Долстен.

Тестирањето нема да ја измери ефективноста како минатата година во нивната трета фаза на тестирање. Наместо тоа, ќе се измери одговорот на антителата за да се види дали крвта на примателот може да ги неутрализира новите соеви на коронавирус, како и безбедноста на третата доза.

САД го откриле својот прв случај на јужноафрикански сој во јануари, а досега тој вид се појавил во 14 држави, според американската влада. Некои истражувања сугерираат дека е поотпорен на постојните вакцини отколку другите соеви.

Долстен од „Фајзер“ рече дека вакцините против МРН како „Фајзер“ и „БиоНТех“ произведуваат силен одговор. Но, тој имунолошки одговор може да ослабне со текот на времето.

Тој верува дека третата доза од нивната вакцина ќе создаде сличен или подобар одговор од втората доза и може да биде логично следниот чекор да се биде пред циркулирачките соеви.

– Ние веруваме дека нашата вакцина делува приближно против сите видови на коронавирус, рече Долштајн, велејќи дека компаниите „сакаат да се подготват за сите можности и да бидат водени од податоците и науката“.

Долштајн рече дека новото тестирање ќе се изврши во САД. Модерна вчера објави дека работи со американски владини научници за истражување на експериментална помоќна вакцина насочена кон соевите на вирусот пронајдени во Јужна Африка.