Свет 24. септември 2019. / 09:26

ЕУ за првпат дозволи лекови со канабис за епилепсија

ЕУ за првпат дозволи лекови со канабис за епилепсија

Европската унија за првпат дозволи употреба на производи од канабис во медицински цели, но само за пациенти кои страдаат од две ретки форми на детска епилепсија.

Тоа е Епидиолекс – лек добиен од канабис што содржи канабидиол, главна состојка во медицинската марихуана.

Терапијата е дозволена во два случаи на детска епилепсија – синдром на Ленокс Гасто и синдром на Дравет – кои се тешки за лекување и можат да предизвикаат до неколку напади на ден.

Употребата на лекот сега е дозволена во Велика Британија и во други европски земји, но се уште не е препорачана од британскиот Национален институт за здравство затоа што „нема докази за долгорочна ефикасност“. Лекот е на компанијата ГВ Фармасеутикалс и може да се користи во комбинација со други лекови за епилепсија.