Свет 31. јули 2019. / 20:55

ЕУ нема да ја забрани вештачката трева, но ќе бара алтернатива

ЕУ нема да ја забрани вештачката трева, но ќе бара алтернатива

Европската унија засега нема да ги забрани тревниците од вештачка трева, но Европската агенција за хемикалии (ЕЦХА) бара алтернатива.

Вештачката трева е голем извор на микропластика, која е голем загадувач на животната средина.

Комисијата не подготвува таков предлог– изјави портпаролката на ЕК Наташа Берто.

Таа со ова ги демантираше таквите тврдења, пласирани во дел од западните медиуми.

Она што сега го правиме и ќе продолжиме да го правиме е да се обидеме да го најдеме најдобриот начин да одговориме на еколошкото и здравствено влијание на микропластиката и да охрабриме развој на одржливи алтернативи – додаде Берто.

Микропластика се нарекуваат многу мали делови пластика, произведени ненамерно при производството на големи парчиња, како што е на пример синтетички тексил, или намерно за одредена цел, како во случајот со материјал за вештачка трева.