Свет 13. декември 2019. / 15:26

ЕУ ќе се заложи за посилна улога на еврото во светската економија

ЕУ ќе се заложи за посилна улога на еврото во светската економија

Лидерите на ЕУ на Самитот во Брисел побараа зајакнување на европската економска и монетарна унија и посилна улога на еврото во светот.

Силна Европа значи и силно евро – изјави претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лајен.

На вториот ден од Самитот, лидерите на ЕУ разговараа и за продолжување на активностите за европската банкарска унија и унијата за пазарот на капитал.

Оценета е и потребата во согласност со улогата на ЕУ, како најголем глобален пазар и инвеститор, да се зајакне и меѓународната улога на заедничката европска валута.