Свет 23. октомври 2020. / 20:16

ЕУ финансира набавка на брзи тестови за коронавирус

ЕУ финансира набавка на брзи тестови за коронавирус

Европската комисија издвои 100 милиони евра за купување од 15 до 22 милиони брзи тестови за Ковид-19.

Парите се издвоени од Европскиот инструмент за итна поддршка и треба да ги покријат тековните потреби на ЕУ, посочува Брисел.

 За да го запреме вирусот, треба да се тестираме што е можно повеќе. Брзото тестирање, со брзи резултати, е клучно во оваа ситуација, вели претседателката на Комисијата, Урсула фон дер Лајен.

Таа најави и заедничка набавка што ќе им овозможи на европските земји да дојдат до дополнителни тестови.

 Ова треба да ни помогне да го забавиме вирусот. Во ова сме заедно, истакна Фон дер Лајен