Свет 30. ноември 2019. / 20:03

„Ербас“ сака до 2035 година да воведе авион со ниска емисија на јаглерод диоксид

„Ербас“ сака до 2035 година да воведе авион со ниска емисија на јаглерод диоксид

„Ербас“ сака да изгради прв патнички авион со ниска емисија на јаглерод диоксид и да го воведе во промет во 2035 година, изјави директорот на компанијата, Гијом Фори.

Тој истакна дека развојот на потребната технологија се уште во тек и нагласи дека е можно дека ќе се работи за хибриден авион или погонското гориво ќе биде водород или некое климатски неутрално гориво.

Патот е многу комплициран – рекол Фори.

Воздушниот сообраќај е одговорен за 2,5 отсто офд глобалните емисии на јаглерод диоксид.

„Ербас“ е свесен за своите одговорности и успеа до сега значајно да ја намали потрошувачката на гориво по патник, користејќи полесни авиони со посилни мотори, рекол Фори.

Зелениот лет е наш главен приоритет – заклучи Фори.