Свет 22. февруари 2021. / 14:42

ЕМА ја потврди ефикасноста на АстраЗенека за сите возрасни групи

ЕМА ја потврди ефикасноста на АстраЗенека за сите возрасни групи

Европската агенција за лекови (ЕМА) препорача употреба на вакцината АстраЗенека против Ковид-19 за сите возрасни групи, и ова е силен сигнал до сите граѓани дека се работи за безбедни и ефикасни вакцини, соопшти Европската комисија.

Во врска со информациите дека Германија и Белгија изразиле сомневање во врска со ефективноста на вакцината АстраЗенака за лица над 65 и 55 години, Комисијата наведува дека е во надлежност на земјите-членки да одлучуваат за „дополнителни и построги барања за употреба на некои вакцини, се додека тоа не е во спротивност со препораките на ЕМА.

Европската комисија ги повика и интернет-платформите, како што се Фејсбук, Твитер, Јутјуб и Гугл, итно да работат на решавање на дезинформациите што се појавуваат на социјалните мрежи кога станува збор за вакцините против коронавирусот.

-Живееме во глобална здравствена криза, а проверените информации можат да спасат животи, се вели во пораката од Брисел.

ЕУ потенцира дека од договорените 2,6 милијарди вакцини за ЕУ-27, 1,2 милијарди се во моментов во производство, што според очекувањата на Брисел би требало да овозможи крајот на летото во ЕУ, да биде вакцинирано 70 проценти од населението