Свет 22. декември 2020. / 13:11

Експанзија на вакцинацијата во САД: 9 милиони вакцини пуштени на 3700 локации низ земјата

Експанзија на вакцинацијата во САД: 9 милиони вакцини пуштени на 3700 локации низ земјата

Само една недела откако стигнаа вакцините во САД, од денеска започнува голема експанзија на вакцинација. Властите велат дека до вакцината ќе можат да стигнат сите, вклучувајќи ги и оние од ранливите категории и рурланите средини кои ќе се вакцинираат по локалните болници.

Вакцината од „Модерна“ доаѓа во време кога во САД ја имаме најголемата експанзија до сега. Болничките капацитети се исполнети скоро до последниот кревет, а најкритично е во Калифорнија. Додека пред 5 денови само 78 отсто од кревети беа полни, денеска таа бројка е зголема, односно исполнети се 95 отсто од креветите.

Вкупната бројка на нови сличаи во понеделникот е 201.720, со 1.960 починати.

За време на новогодишните празници се очекува дека овие бројки ќе растат. Повеќе од милион Американци патуваат на дневно ниво за време на празниците и покрај препораките да се остане дома.

6 милиони дози на вакцината Модерна ќе бидат испорачани на 3700 локации низ државата, а исто така ќе има и 3 милиони дози од Фајзер и БиоНТек.

Вакцината Модерна, која може да се чува во нормален замрзнувач и се наоѓа во помал број единици од вакцината Пфајзер-БиоНТех, нуди посебна надеж за руралните болници, кои често немаат ултра ладна опрема или број на персонал за управување со Фајзер- Испраќање на BioNTech. За таа вакцина е потребна исклучително ниска температура на складирање од негативни 70 Целзиусови и доаѓа во единици од 975 дози.

Вакцинацијата започна уште од претходната недела, а први се вакцинираа здравствените работници. Според Центрите за контрола и превенција на болести, од понеделник наутро се администрирани 614.117 дози.