Свет 23. декември 2020. / 12:19

Економијата во еврозоната ќе падне за 2,7 проценти во четвртиот квартал

Економијата во еврозоната ќе падне за 2,7 проценти во четвртиот квартал

Економијата во еврозоната ќе падне за 2,7 проценти во четвртиот квартал во споредба со претходните три месеци, како резултат на вториот бран на ковид-19, проценува германскиот економски институт ИФО, швајцарскиот КОФ и италијанскиот завод за статистика во вторникот.

По наглото закрепнување во третиот квартал, економската активност повторно ќе се намали во четвртиот квартал поради новите мерки за затворање, покажува анализата на ИФО, KOF и Истат. Во текот на целата 2020 година се проценува дека економијата на еврозоната ќе падне за 7,3 проценти, пишува „Пари“.

Бруто домашниот производ (БДП) на 19-члената еврозона падна за 11,7 проценти во вториот квартал од претходните три месеци и скокна за 12,5 проценти во периодот од јули до септември, а главниот двигател на закрепнувањето е потрошувачката на домаќинства.

За првиот квартал на 2021 година, Истат, ИФО и КОФ прогнозираат скромен раст во економијата на еврозоната, за 0,7 проценти во споредба со последните три месеци од 2020 година. Во вториот квартал од 2021 година, се проценува дека растот на активноста ќе се забрза на три проценти.

Очекувањата се засновани на ризици што можат да доведат до подлабок пад, но исто така и посилен раст, во зависност од ефективноста на мерките на економската политика, развојот на пандемијата, вакцинацијата и парите од Фондот за обновување на пандемиите на ЕУ.