Свет 29. ноември 2019. / 13:12

Доналд Туск му ги предаде претседателските надлежности во Советот на ЕУ на својот наследник

Доналд Туск му ги предаде претседателските надлежности во Советот на ЕУ на својот наследник
На кратка церемонија во Брисел претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск, му ги предаде своите надлежности како прв човек на најбитниот политички орган во ЕУ на неговиот наследник, поранешниот белгиски премиер, Шарл Мишел.
Новиот претседател на Европскиот совет на новото работно место почнува на 1 декември.

Симболичната церемонија се одржа во сала во зградата „Европа“ во Брисел, каде се оддржуваат европските самити и големи меѓународни форуми.