Свет 03. август 2020. / 16:05

Добра можност за инвестиција: Цената на златото ќе руши рекорди до крајот на годината

Добра можност за инвестиција: Цената на златото ќе руши рекорди до крајот на годината

Тековната финансиска политика на американските власти ја поткопува довербата во доларот и ги принудува инвеститорите да купуваат злато. Ваквиот коментар го објави една од најголемите светски инвестициски банки во светот „Голдман Сакс“.

Како што пишува „Блумберг“, аналитичарите на „Голдман Сакс“ велат дека стравувањата од инфлација во земјата нагло се зголемени. Дебатата се сменила за време на очекуваната одлука на Конгресот за нова рунда фискални стимулации за зајакнување на економијата.

Во тековната година, Федералните резерви (ФЕД) веќе го зголемија своето салдо на 2,8 трилиони долари. „Голдман Сакс“ зборуваше отворено за последиците од ваквите стимулации. Аналитичарите препознаваат и презентираат поширока слика што ја рефлектира инфлацијата.

Банката објави дека цената на златото ќе се искачи на 2.300 долари за унца оваа година, што е значително повеќе од претходно објавениот рекорд – две илјади долари. Во моментов, главното средство за зачувување на имотот веќе порасна на 1.950 американски долари. Паѓањето на реалните каматни стапки во САД може да ја крене цената на златото на рекордно ниво, велат банкарите.

На крајот на јули, доларот падна на двегодишен минимум во однос на еврото. Трендот се засили кога Европската унија објави план за закрепнување на економијата во вредност од 750 милијарди евра.

Во јуни, поранешниот претседател на инвестициската банка Морган Стенли и професорот од универзитетот „Јеил“ Стивен Роуч предвидоа дека доларот ќе изгуби третина од својата вредност во 2021-2022 година.