Свет 15. април 2019. / 18:37

Дали поради оваа фотографија е укинат азилот на Асанж?

Дали поради оваа фотографија е укинат азилот на Асанж?

Расправија околу порција јастрог во кревет, го чинеше Џулијан Асанж прекинување на азилот во амбасадата на Еквадор во Лондон, каде помина седум години избегнувајќи да биде екстрадиран во Шведска.

Според дел од светските медиуми, азилот му го укинал претседателот на Еквадор, Лениј Морено откако се појавија повеќе од 200 негови фотографии и пораки на кои се глада како ужива со сопругата во луксузни одмори низ Европа, со јастог во хотелскиот кревет.

Тие фотографии предизвикале бес во Еквадор во моменти кога шефот на државата воведе мерки за штедење во земјата. Морено го обвини Асанж дека стои зад објавувањето на овие фотографии, а тој пак демантираше, па Морено порача дека Асанж немал право да му го хакира приватниот телефон.

Основачот на Викиликс може да биде екстадиран во Шведска каде што е обвинет за сексуално злоставување, како и во САД каде го бараат за објавување на стотина доверливи документи.

Во Америка е обвинет за издавање и загрозување на националната безбедност поради што би можел да биде осуден на смрт или доживотен затвор.