Свет 29. ноември 2019. / 13:57

„Дачиа дастер“ нов папамобил

„Дачиа дастер“ нов папамобил

Компанијата „Рено“ му подари нов папамобил на поглаварот на римокатоличката црква. Така, папата Франциск ќе се вози во „Дачиа  дастер“ произведена во Романија.

Од компанијата соопштуваат дека автомобилот е модифициран спрема потребите на Светиот отец.

Папата е со бел и беж интериер, долг е 4,34 и широк 1,80 метри.

Автомобилот е со пет седишта и уште едно дополнително, на подигнување, со голем прозорец и со рачки на покривот преку кој ќе се покажува папата, како и со блиндирано стакло од горе.