Свет 11. ноември 2020. / 16:36

Чешко разузнавање: На светот му се заканува нова светска војна

Чешко разузнавање: На светот му се заканува нова светска војна

Светот се соочува со закана од нова светска војна, се наведува во извештајот на чешкото воено разузнавање за 2019 година, објавен на неговата веб-страница.

Според аналитичарите, глобалниот конфликт моментно „се наоѓа во правата фаза“.

Се формира перспективата на оние кои можат и сакаат да земат активно учество во конфликтот и постепено се определуваат технолошки инструменти, со кои тој би можел да биде управуван, се наведува во документот.

Авторите на извештајот го посочуваат ривалитетот меѓу САД, Русија и Кина како евентуална причина за глобалниот конфликт.

Во документот, исто така, се забележува и намалување на важноста на меѓународното право. Отсуствува мирниот дијалог, како начин за решавање на конфликтите кои се појавуваат, а се доведува во прашање и безбедноста на светскиот поредок. Покрај тоа, зголемувањето на тензиите придонесува за манипулација со јавната свест, тврдат чешките аналитичари.