Свет 05. март 2019. / 16:29

Чешка: Лав стар девет години го убил својот сопственик

Чешка: Лав стар девет години го убил својот сопственик

Лав стар девет години го убил својот сопственик во село во источниот дел на Чешка – соопшти локалната полиција. Мажот одгледувал два лава, двегодишна женка и мажјак, без неопходна ветеринарна лиценца и во затворена просторија изградена без дозвола.

Таткото на сопственикот на лавовите ја повикал полицијата откако го видел неподвижното тело на својот син во живеалиштето на лавовите. Полицијата морала да ги застрела двете животни, а претстaвник на локалната полиција потврди дека 34-годишниот сопственик на лавот е мртов и оти во тек е истрага за инцидентот.

Мажот го чувал лавот од 2016 година, а женката од минатата година. Чешките медиуми јавија дела луѓето во селото постојано изразувале загриженост за присуството на животните.

Минатиот јуни лавицата нападнала и повредила велосипедист, додека се шетала на поводник со својот сопственик.