Свет 12. јануари 2021. / 10:02

Цените на нафтата достигнаа највисоко ниво во безмалку една година

Цените на нафтата достигнаа највисоко ниво во безмалку една година

На светските берзи цените на нафтата скокнаа околу 8 проценти во првата недела од 2021 година, достигнувајќи го највисокото ниво во скоро една година, благодарение на најавата на Саудиска Арабија дека ќе го намали производството, како и на надежите на трговците за раст на побарувачката.

Цената на барел нафта на лондонската берза минатата недела скокна за 8,1 процент на 55,99 долари, додека на американската берза цената на барел нафта порасна за 7,7 проценти на 52,24 долари.

Зголемувањето на цените на највисоките нивоа од крајот на февруари минатата година во најголем дел се должи на најавата на Саудиска Арабија дека дополнително ќе го намали производството за еден милион барели дневно во февруари и март, како дел од договорот на повеќето производители на Организацијата за производство на нафта (ОПЕК) и нивните сојузници продолжи да го одржува сегашното ниво на производство.

На состанокот на ОПЕК и нејзините сојузници беше договорено повеќето производители да продолжат да го ограничуваат производството како порано, за вкупно 7,2 милиони барели дневно.

„Превентивниот потег на Саудиска Арабија сугерира желба да се бранат цените и да се поддржи пазарот на нафта, со оглед на загриженоста за побарувачката поттикната од продолжените ограничувања во Европа“, велат аналитичарите.

Минатата година ОПЕК + го намали производството за 7,7 милиони барели дневно за да одговара на намалената побарувачка во времето на пандемијата на коронавирусите, а во јануари го зголемија производството за половина милион барели на ден.

До крајот на годината, производството требаше постепено да се зголемува за вкупно два милиони барели дневно, но Ријад успеа да ги убеди партнерите да се откажат од зголемувањето, посочувајќи на новите блокади поттикнати од натамошното ширење на пандемијата на COVID-19.

Ограничувањата на мобилноста во многу земји за да го запрат ширењето на пандемијата и натаму вршат притисок врз продажбата на гориво и ја ослабуваат можноста за враќање на побарувачката на енергија во првата половина на 2021 година.

Од друга страна, ценовната поддршка е обезбедена со надеж за нови стимулативни мерки во американската економија.

Имено, со победата на двајцата демократски претставници на изборите за Сенатот во Џорџија минатата недела, Демократската партија доби предност во Сенатот.

Бидејќи демократите веќе имаат мнозинство во Претставничкиот дом, мнозинството во Сенатот ќе му го олесни на новоизбраниот претседател Џо Бајден да ги спроведува своите планови во Конгресот, меѓу другото, за нови стимулации и зголемени инвестиции во инфраструктурата.

Бајден рече дека новите стимулации, кои ќе изнесуваат повеќе од 1.000 милијарди долари, ќе бидат донесени многу брзо откако тој ќе ја преземе функцијата.

Благодарение на тоа, постои оптимизам на светските берзи, па цените на акциите на Волстрит и на низа други берзи го достигнаа највисокото ниво во историјата.

Оптимизмот од берзата се прошири на нафтените пазари, додека веста за понатамошно ширење на коронавирусот и новите рестриктивни мерки останаа во втор план.

„Енергетскиот комплекс е фокусиран и на победата на демократите на изборите во Џорџија, што ја зголеми можноста за поголеми стимулации“, вели Џим Ритербуш од Ritterbusch and Associates.

Понатамошното движење на цените на нафтата ќе зависи најмногу од тоа колку брзо светската економија, а со тоа и побарувачката за нафта, ќе се опорави од корона-кризата.

Како резултат на кризата, цените на нафтата минатата година паднаа за повеќе од 20 проценти.