Свет 07. јануари 2021. / 21:49

Бројот на починати од корона во светот надмина 1,9 милиони луѓе

Бројот на починати од корона во светот надмина 1,9 милиони луѓе

Пандемијата на коронавирус однесе најмалку 1,900,038 жртви ширум светот, според податоците на ворлдометер. Бројот на заболени лица со ковид-19 во светот надмина 88 милиони.

Најпогодени од пандемијата се Соединтетите Американски Држави каде има 21 милиони заразени, а над 371,782 починаа досега. На второто место е Индија со 10 милиони заразени и 150,000 починати. На трето место е Бразил со вкупно 7,8 милиони заразени и речиси 200,000 починати.

Од европските држави Велика Британија е на петтото место со 2,8 милиони заразени и 78,000 полинати. Веднаш зад нив е Франција со 2,7 милиони заразни и 66.000 починати од ковид-19.